Sophos – Craker ndryshoni zanat.

by Denisi

Sophos duket i vendosur per tu mesuar dicka cracker-ave , virus-writer-ave: ne nje shkrim ka ftuar keta te fundit te ndryshojne zanat duke pare qe kur perfundojne ne duart e drejtesise pasohen me denime te renda. Sophos-i citon denimin me 30 vjet burg te nje crackeri ukrahinas 25vjecar , Maksym Yastremskiy (aka Maksik) , fajtor per penetrimin e sitemeve te TJ Maxx.

Yastremskiy do kete shume kohe ne dispozicion per te vleresuar nese ja vlejti barra qerane” , ka deklaruar Walter Narisoni , Sales Engineer Manager i Sophos Italy. “Entiteti i denimit duhet te coje ne reflektim te personave te perfshire ne aktivitete kriminale ne planin informatik. Perballe fitimeve te pandershme rrezikohet rrenimi i ekzistences personale dhe ajo e familjes dhe miqve tuaj. Ne dukje probabiliteti i venies nen pranga eshte i vogel , por ne realitet vendimet e denimeve po behen gjithnje e me frekuente dhe sforcot e korporatave nderkombetare me qellim kapjen e krimineleve te informatikes po behen efikase si asnjehere tjeter”.

Ne blogun e Graham Cluley te Sophos nuk fshihet qe 30 vjetet e denimit jane dhene ne Turqi , ku personi ne fjale eshte arrestuar , shtet ku sistemi gjygjesor eshte vene mese nje here ne dyshim , por nenvizohet fakti qe: “30 vjet jane , natyralisht , nje vendim i nje rendese ekstreme per kedo, eshte dicka qe duhet te vere ne mendime njerezit. Ne fakt , nuk mbaj mend te kete patur nje vendim kaq te rende me pare per nje cyberkriminel!.

Nese eshte i vertete fakti qe denimi per disa krime informatike eshte vecanerisht i rende , ne shtete te ndryshme te EU dhe USA rralle ka patur denime ne dem te crackerave qe kalonin 5 vjetet e burgimit. Kjo nuk ndryshon kuptimin e mesazhit te Sophos , megjithese shembulli i Turqve nuk eshte me i duhuri. ” dikush mund te mendoje qe mundesia per tu kapur eshte shue e vogel – perfundon drejtuesi i Sophos – por ka gjithnje e me shume denime , dhe autoritetet po permiresojne kapacitetin e tyre fale edhe bashkepunimit nderkombetar.

{ 3 comments… read them below or add one }

Deni February 18, 2009 at 8:27 pm

Nje denim i tille me te vertete tingellon i tmerrshem :S , te shpresojme te mos merret si precedent dhe te vazhdohet ne kete rruge..

Reply

Mandi May 19, 2009 at 9:22 am

Faktikisht nje denim i tille duhet te merret si precedent per te gjithe. Shpeshhere “pseudo-hacker” demtojne pa pasur asnje motivim, por vetem disa ndienja femijerore. Demi qe sot po i shkaktohet biznesit te paster nga DDOS apo te tjera tentativa eshte nje stres i vertete.

Reply

Einar May 21, 2009 at 1:25 am

Problemi mendoj une qendron pikerisht qe ne shumicen e rasteve jane persona me nje moshe te vogel qe bejne keto gjera dhe me gjithe precedentet e meparshem per denimet qe jane dhene, ata nuk arrijne te kuptojne demin qe kryejne, vetem pasi kapen ndoshta ndoshta kuptojne gabimet, megjithese eshte teper vone…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: