Shkenca

Post image for Projekti i ri i Google Instituti Kulturor

Google vjen me një projekt të ri interesant të quajtur Instituti Kulturor.

Ky projekt i Google na sjell në mendje programe si Encyclopedia Brittanica me përmbledhje të momenteve kulminante të historisë të servirura në mënyrë interesante dhe të lehtë për të lundruar [lexo më shumë…]

Post image for Tre ligjet e robotikës

Dr Isaac Asimov përshkruan tre ligjet e robotikës.

Ligji i parë: Një robot nuk mund të dëmtojë një qenie njerëzore, ose, nëpërmjet mosveprimit, të lejojë një qenie njerëzore të dëmtohet [lexo më shumë…]

Post image for Kriptografia – kumar me sekretet

Një prezantim i lezetshëm mbi kriptografinë. Kjo seri episodesh shqyrton historinë e kriptografisë duke filluar nga perspektiva e një njeriu të shpellave mbi numrat dhe pjesëtueshmërinë [lexo më shumë…]

Shpërthim masiv në sipërfaqen diellore

Thumbnail image for Shpërthim masiv në sipërfaqen diellore

NASA më datë 31 Gusht 2012 ka filmuar një shpërthim në sipërfaqen diellore. Shpërthimi në fjalë nuk ka patur si drejtim planetin tonë, por sdq ka patur ndikime në fushën magnetike dhe si pasojë janë vënë re

Lexo artikullin e plotë →

Zbarkimi në planetin Mars

Thumbnail image for Zbarkimi në planetin Mars

Për ata që nuk e ndoqën dot live zbarkimin në Mars të roverit të NASA Curiosity mund ta ndiqni në këtë video të ngarkuar në YouTube

Lexo artikullin e plotë →

Grimca Higgs Boson

Thumbnail image for Grimca Higgs Boson

Nëse jeni të interesuar të kuptoni se çfarë është grimca Higgs Boson duhet të shikoni këtë video

Lexo artikullin e plotë →

Përtej syrit njerëzor

Thumbnail image for Përtej syrit njerëzor

Teknologjia sfidon kufinjtë e perceptimit njerëzor. Nga fotomikrografia tek astrofotografia, madhësia dhe distanca nuk janë më pengesa, përmes slowmotion dhe timelapse, tashmë na lejohet të shikojme kohën dhe njerëzimin në një dritë të re

Lexo artikullin e plotë →

Eksploro Universin

Thumbnail image for Eksploro Universin

Të Eksplorosh Universin Kategoritë përfshijnë Atomet, Kafshët, Ndërtesat, Malet, Planetët, Yjet, Retë (Pluhurin) Yjor, Galaksitë, Universin e vëzhgueshëm. Klikoni në imazhet e infografikut më poshtë dhe prisni të karikohet.

Lexo artikullin e plotë →

Cfare eshte Biologjia Sintetike?

Thumbnail image for Cfare eshte Biologjia Sintetike?

Biologjia sintetike është një fushë e re e kërkimit biologjik dhe teknologjik e cila kombinon shkencën dhe inxhinierinë së bashku. Një prezantim hyrës në shqip mund ta lexoni

Lexo artikullin e plotë →

Shkalla e Universit 2

Thumbnail image for Shkalla e Universit 2

Para disa viteve doli animacioni i parë Shkalla e Universit ndërtuar nga studio primaxstudio dhe postuar tek blogu funkyfish. Tani vjen versioni i dytë i këtij animacioni, i zgjeruar

Lexo artikullin e plotë →