Autopsia e Pentium III

by Einar

Pentium III

Pentium III

Në fotografinë e mësipërme shikojmë një proçesor të vjetër Pentium III, një produkt i mrekullueshëm i teknologjisë.

Nisur nga kurioziteti një student amerikan, i specializuar në kërkimin mbi nanoteknologjinë i cili nuk dinte asgjë mbi proçesorët, vendosi të bënte pikërisht “autopsinë” e një proçesori Intel Pentium III për të parë se si ishte i ndërtuar ai.
Për të arritur këtë, më parë ka zhveshur qarkun prej silici nga mbrojtja (qarku ku është ngjitur, pjesa jeshile) dhe pastaj veshjen mbrojtëse me ngjyrë blu:

Një Zoom me mikroskop tek pikat e vogla prej argjendi:

Një Zoom i mëtejshem në brendesine e atyre pikave të vogla tregon fijet e shumta të përdorura për të lidhur tranzistorët tek sipërfaqja e qarkut prej silici.

Një fokusim me anë të mikroskopit tek shtresat e fibrave metalike.

Më pas ka ndryshuar mikroskopin optik në një mikroskop elektronik. Qarku është prerë në dy pjesë për të na treguar pjesën e brëndshme të tij.

Në fotografitë më poshtë shikohet pjesa në fjalë në detaje.

burimi: SciencyStuff

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: